Pressemeddelelse: Døveforeningens ejendom i Brohusgade fejrer 125 års jubilæum i 2023

Den 28. januar er det præcis 125 år siden, at man ved en fin højtidelighed indmurede grundstenen for at markere begyndelsen på Døveforeningens ejendom i Brohusgade 17.

– Vores forenings ejendom er den ældste i verden, der fortsat eksisterer, og som i den grad også er aktiv, fortæller Mads Jonathan Pedersen der er formand for Døveforeningen af 1866. Som i øvrigt er Danmarks første og en af de ældste døveforeninger i verden.

I dag bruger døve stadig foreningen og huset aktivt. For mange døve er 125 års jubilæet en stor begivenhed. Mange døve omtaler nemlig Brohusgade 17 som deres andet hjem.

Ejendommen, der ligger på Nørrebro i København, gør udadtil ikke det store væsen af sig. Men indeni mærker man døvehistoriens vingesus og levet liv over flere generationer.

Huset i Brohusgade 17 synliggør en helt unik forbindelse mellem fortid og nutid. Når man træder ind ad hoveddøren møder man en flot, næsten original, åben hall med inskriptionen fra 1898: Svage var vi, men Vor stræben stærk, hjælpsomme Brødre støtted vor Værk.

I stueetagen findes der en café, der drives af foreningens frivillige. Går man nogle trin op af de svungne trapper, træder man ind i en af de historiske festsale, der findes i København. Mange københavnere har afholdt deres fester i det smukke festlokale fra 1923.

Ejendommen startede i 1898 som et alderdomshjem for døvstumme, blev siden til et kulturhus og er i dag hjemsted for virksomheder, foreninger og klubber i tegnsprogsmiljøet. Årene har dog ikke været venlige ved ejendommen. Huset er står smukt, men forfaldent.

– Vi har over en længere årrække været usikre på, om vi kunne beholde huset. Men i dag er der fuld enighed om, at vi gør alt hvad der står i vores magt for at beholde det. Man skal ikke bare smide så mange års historie på porten, siger Mads Jonathan Pedersen og fortsætter:

– Vi er derfor i fuld gang med at se, hvordan vi kan rejse midler til en omfattende modernisering. Det er noget, vi håber på og ser rigtig meget frem til, slutter formanden.

Men først fokus på fest og farver. 2023 er et jubilæumsår for ejendommen.

Jubilæumsåret bliver markeret med en særlig 125 års temaside på Døveforeningens hjemmeside www.df1866.dk. Her kan alle interesserede løbende finde opdateringer om både ejendommens historie og jubilæumsbegivenhederne.

I weekenden den 27-28. oktober planlægger Døveforeningen en festudstilling, en reception og en især en kæmpefest for foreningens medlemmer.

Fakta
Døveforeningen af 1866 blev stiftet den 18. november 1866.
Foreningen har siden 1898 ejet huset i Brohusgade 17.
Ejendommen er hjemsted for en række døveforeninger og døve virksomheder i Storkøbenhavn, ligesom foreningen udlejer selskabslokaler og erhvervslokaler.
Brohusgade 17 er det største offentligt tilgængelige tegnsprogsmiljø i Danmark.

Pressekontakt
Mette Bertelsen, daglig leder
telefon: 28682125
e-mail: mbb@df1866.dk

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedste oplevelse.